
Arbeid med språk, flerspråklighet og flerkulturell kompetanse i barnehagen
Arbeid med språk, flerspråklighet og flerkulturell kompetanse i barnehagen
Beskrivelse
Studiet er foreløpig ikke åpen for opptak. Men følg med på hjemmesiden vår for oppdatert informasjon om opptak og oppstart av studiet.
Kunnskap innen Arbeid med språk, flerspråklighet og flerkulturell kompetanse i barnehagen er direkte anvendbart i arbeid i barnehage eller på andre arenaer som jobber med barn med flerkulturell bakgrunn.
Studiets målsetting er å utdanne faglig oppdaterte og reflekterte yrkesutøvere som tar initiativ til å planlegge, gjennomføre og evaluere pedagogisk arbeid i barnehagen. Videre vektlegger studiet at kandidaten utvikler en etisk grunnholdning som ivaretar og utvikler anerkjennende, lekne og omsorgsfulle samspill med enkeltbarn og barn i gruppe. Det forventes også at kandidaten i løpet av studiet utvikler sin relasjonskompetanse i samarbeid med foresatte og eksterne instanser til beste for barnet. Studiet har spesielt fokus på arbeid med språk, flerspråklighet og flerkulturell kompetanse i barnehagen.
Fagskoleutdanningen er akkreditert av NOKUT og gir 60 studiepoeng, og oppnådd fagskolegrad. I siste del av utdanningen gjennomføres en 10 ukers (350 timer) obligatorisk praksisperiode, som avsluttes med levering av fordypningsoppgave.
Studiet er lagt opp som et deltidsstudium med styrt progresjon og foregår via nettstudier.
Om søknadsprosessen:
Vi har begrenset antall studieplasser.
Kvalifiserte søkere vil bli poengberegnet, og søkere med høy poengsum rangeres foran søkere med lav poengsum. Søkere som ikke vedlegger dokumentasjon vil ikke bli vurdert.
Gå til «Opptakskrav» for mer informasjon om hva som skal vedlegges søknaden
NB! Når du har fått tildelt studieplass må gyldig politiattest, jf. § 27 i Lov om høyere yrkesfaglig utdanning innhentes innen en måned. Denne må ikke være eldre enn 3 måneder ved mottak.
Hvis du ønsker å søke om støtte fra Lånekassen, vær oppmerksom på at du må velge «MedLearn» som lærested.
Emnet vektlegger historiske og politiske innganger til barnehagens utvikling i det norske velferdssamfunnet. Emnet omhandler barnehagen som pedagogisk virksomhet, profesjonsutøvelse og yrkesetikk. Observasjon og dokumentasjon for reflekterende praksiser og didaktikk er innholdsområder som blir vektlagt i emnet.
Emnet omhandler perspektiver, begreper og tilnærminger til kulturelt og språklig mangfold i barnehagen. Det rettes fokus mot urfolk, nasjonale og etniske minoriteter, og fenomener som diskriminering og rasisme problematiseres. Morsmål og flerkulturelle barns identitetsdanning blir også vektlagt i emnet.
Emnet omhandler barns språk og identitetsdanning, kartlegging av barns språkferdigheter og hvordan jobbe for å skape inkluderende språkfellesskap i barnehagen. Emnet vil i tillegg vektlegge flerspråklighet som verdi med mål om en holdningsendring for å styrke både den enkelte og Norges muligheter for å lykkes i et globalt arbeidsmarked (NOU 2010:7 Mangfold og mestring).
Emnet omhandler barnehagefaglig profesjonskompetanse og profesjonsutøvelse i arbeid med en kulturelt og språklig mangfoldig barnegruppe. Videre vektlegges samarbeid med minoritetsforeldre og foresatte til beste for barnet.
I dette emnet skal studenten gjennomføre en 10 uker lang praksisperiode med et faglig prosjektarbeid som skal resultere i en fordypningsoppgave. Studenten skal i begynnelsen av praksisperioden utforme 8 personlige læringsmål som skal knyttes opp mot læringsutbyttebeskrivelsene. Arbeidet som studenten utfører i dette emnet skal gjennomgående kunne forankres i rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver (2017).